Novovaroškim malinarima održana prezentacija

Za poljoprivrenike iz Nove Varoši danas je u sali SO Nova Varoš održano predavanje na temu poljoprivredne proizvodnje, pre svega malinarstva. Zainteresovani Novovarošani mogli su da se informišu u vezi svih pitanja oko poljoprivrede kao i da dobiju informacije vezane za malinarstvo i osiguranje svojih malinjaka.

Prezentaciju su održali predstavnici Kancelarije za poljoprivredu “Agrologistik 032” iz Čačka.

Na početku predstavnicima lokalne samouprave kao i poljoprivrednicima obratio se Milutin Mišo Živković, predsednik Udruženja "Zlatni breg" i Saveza „Srpska malina“.

“Cilj ovog projekta jeste da se organizujemo i budemo jedinstveni u zaštiti maline, prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku proizvodnju”- istakao je Živković.

Predavač iz Kancelarije za poljoprivredu “Agrologistik 032” , u Novoj Varoši bio je agronom Miloš Vujisić.

"Mi sa malinarima Novovaroškog kraja sarađujemo godinama. Shvatili smo da postoji puno prostora za napredak na malo širem području i da Novovaroški kraj bude prepoznat kao mesto gde može neko da računa na ozbiljnu proizvodnju, kod odgovornih proizvođača u zdravoj sredini. Da na neki način vi vaš proizvod prodajete po većim cenama, vodeći računa sa čim tretirate, kako radite i šta ulažete”-rekao je Miloš Vujisić.

Prema njegovim rečima od velike važnosti jeste i informisanje proizvođača o svim pogodnostima koje pružaju kako država tako i loklne samouprave. Istakao je i da njihov centar nudi širok spektar ponuda za svoje korisnike,savete za proizvodnju i uzgoj maline, zaštiti iste, ali i blagovremena obaveštenja u vezi subvencija.

Građani su mogli da saznaju kako da na pravi način projektuju i podignu malinarski zasad, kako da zaštite i koje preparate da koriste u tretiranju malina, kako da selektuju izdanke i na koji način pravilno da vrše đubrenje svojih malinjaka.