NAŠIH ŠEST

U prostorijama NTP Čačak obeležili smo šestogodišnjicu našeg rada. S obzirom da je grad Čačak proglašen prestonicom kulture za 2023. godinu, a čitava manifestacija nosi naziv "Čačanska rodna", želeli smo da tekuću godinu posvetimo šljivi. Upravo od sorte Čačanska rodna, u destileriji Gorda pravi se jedna od najboljih šljivovica u Srbiji. O ovoj destileriji koja je bila glavni sponzor našeg Foruma, govorila je vlasnica Tijana Škorić Tomić. 

 

Naziv panel diskusije na Forumu o šljivi koji je ovom prilikom organizovan bio je "Šljiva na bregu, šljiva u dolini, šljivov cvet po celoj mojoj Otadžbini". Na temu o šljivi i njenim preradnim potencijalima govorila je draga gošća Tijana Škorić Tomić. Na panelu su još učestvovali dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo Čačak i dr Ivan Glišić, vanredni profesor Agronomskog fakulteta u Čačku. 

 

Ovim forumom želeli smo da promovišemo kapacitete i mogućnosti razvoja šljivarstva u Srbiji i da širu javnost upoznamo o značaju ove vrste za grad Čačak i Srbiju u celini.

 

 

 

U Čačku,

februar 2023.

 

U nastavku pogledajte video snimak (preuzeto sa TV Telemark)