FORUM UŽICE

Koncept Moj agronom je način da se usluga agronomskog savetovanja vrati u njegove izvorne okvire, odnosno da se personalizuje za svako poljoprivredno domaćinstvo, kako bi se iskoristili svi njegovi potencijali i dodatno kreirali novi radeći na udruživanju poljoprivrednika i povezivanju sa agregatorima kroz pouzdanost i sledljivost poljoprivredne proizvodnje i obezbeđen kvalitet i kvantitet primarnih proizvoda. Značaj ovog koncepta prepoznali su ACDI VOCA i USAID i to kroz podršku realizacije projekta "Unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz kontinuirano prisustvo agronoma" koji sprovodi Agro logistic 032.

 

Forum u organizaciji kancelarije za poljoprivredu Agro logistic 032 bio je prilika za predstavljenje ciljeva i aktivnosti samog projekta, ali i da se razgovara o unapređenju proizvodnje maline, kupine i šljive, načinu funkcionisanja kooperativnog modela saradnje i aktivne uloge agronoma. Panelisti na Forumu koji je okupio više od 80 poljoprivrednih proizvođača iz moravičkog i zlatiborskog okruga, bili su vanredni profesor Agronomskog fakulteta u Čačku, dr Ivan Glišić, direktor Instituta za voćarstvo Čačak, dr Darko Jevremović i Saša Rašković, viši regionalni koordinator i predstavnik projekta VELIKA MALA PRIVREDA i u ulozi moderatora, direktor kancelarije za poljoprivredu Agro logistic 032, Miloš Vujisić.

 

Pored značaja upotrebe savremenih tehnoloških i digitalnih rešenja, kao što su meteo stanice i pripadajući softveri, posebno interesantne teme su bile i izbor sorti, primena agrotehničkih mera, uticaj klimatskih promena, zahtevi tržišta.

 

Forum je organizovan u okviru projekta VELIKA MALA PRIVREDA koji sprovodi ACDI VOCA u partnerstvu sa AGRO LOGISTIC 032, a uz finansijsku podršku američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

 

 

U Užicu,

mart 2023.

 

 

 

U nastavku pogledajte video snimak (preuzeto sa TV Lav plus)